“During our mission, the only concrete, institution-related plans for restructuring which we encountered were developed by NGOs. In this situation, it seems that state support of existing local initiatives, including those proposed by NGOs, must be an integral part of the restructuring effort.
“During our mission, the only concrete, institution-related plans for restructuring which we encountered were developed by NGOs. In this situation, it seems that state support of existing local initiatives, including those proposed by NGOs, must be an integral part of the restructuring effort.
There is no community psychiatry on a broad scale. Community-oriented centres are largely being developed by NGOs and are not supported by local (country) or central authorities.
The system of psychiatric care has to be changed into a balanced system with emphasis on community services and psychiatric hospital beds being regarded as a “back-up-system” only.”
Raportul Misiunii de evaluare a sistemului romanesc de sanatate mintala, Comisia Europeana, 2006 (www.ms.ro)
***
“Reforma sistemului sanitar înseamnă şi reformarea sistemului de sănătate mintală din România. Sănătatea mintală reprezintă în acest moment o prioritate naţională asumată, atât din punct de vedere medical, social, cat si politic.”
Mesajul d-lui Ministru Eugen Nicolaescu la Bruxelles – martie 2006 (www.ms.ro)
***
ceea ce urmeaza sa cititi este (aproape) o insemnare scrisa pe genunchi, din transee.
razboiul a inceput asa..
marti, 10 august, ora 9 a.m., raportul de garda la spitalul obregia. in sala, sefii de sectie (17 la numar), asistenti medicali, seful de sindicat, reprezentanti ai medicilor rezidenti. de cand nu mai lucrez la spital, nu mai am nicio functie care sa-mi permita sa particip la aceste intalniri, asa ca lucrurile pe care le voi povesti in continuare sunt din relatarile colegilor care au fost prezenti.
la un moment dat, mi s-a povestit, se ridica in plen doamna doctor Rodica Nastase si incepe a vorbi despre niste declaratii pe care le-am dat in presa, referindu-se in special la faptul ca eu as fi cerut desfiintarea spitalului obregia.
apoi, agitand niste hartii care ar fi continut CV-ul meu, a continuat.. “sa va spun eu cine e Hriscu, de fapt.. s-a nascut la Iasi, parintii nu stim cine sunt, facultatea tot la Iasi, nu stim pe unde a facut rezidentiatul..“
acesta este momentul in care lucrurile incep sa semene, in opinia mea, cu un proces popular din anii ’50.. este descoperit elementul dusmanos, burghezo-mosieresc, care s-a ascuns pana acum in mijlocul clasei muncitoare.. ii este demonstrata originea nesanatoasa si, in absenta, i se aduc invinuiri si se cere pedeapsa prin decizia “poporului”.
doamna doctor Nastase prezinta un memoriu prin care se solicita eliminarea ALIAT (ong-ul la care lucrez) din spital si cere celorlalti sefi de sectie sa-l semneze.
altcineva isi aduce aminte ca o data cineva i-a furat ceva din sectie.. si acel cineva sigur trebuie sa fi fost un “drogat”.. si nu orice drogat, ci unul al lui Hriscu.
se ajunge la concluzia ca “drogatii lui Hriscu” sunt o amenintare pentru pasnicii locuitori in pijamale ai spitalului obregia.
in zilele urmatoare, hartia incepe sa circule prin spital (inca noi, la ALIAT, nu stiam nimic.. nimeni din conducerea spitalului nu ne-a solicitat un punct de vedere).
aflam..
telefoane.. mail-uri.. telefoane.. anxietate..
incepem sa numaram voturile.. cu siguranta sefii sectiilor de detox nu vor semna.. si-au facut studiile in programele ALIAT.. timp de 2 ani s-au format cu specialistii pe care i-am adus din Olanda.. si celalalt e un om ok.. si doamna..
doar 3 oameni nu au semnat.. cei de mai sus nu se numarau printre ei.
o zi mai tarziu, unuia din cei trei i se comunica printr-un zvon faptul ca toata lumea a semnat si ca el ar fi ramas singurul “nealiniat”.. semneaza.. se dovedeste ca a fost o minciuna.. raman doar 2.
sun pe cativa dintre semnatari.. oameni pe care ii cunosc.. colegi.. aproape prieteni.. “imi pare rau.. nu ma pot pune cu sistemul.. stii ce viata grea am ca sef de sectie.. nu avem nici macar diazepam.. daca ma pun rau cu managera ar putea sa ma lase singurul medic pe sectie si ce ma fac atunci.. te descurci tu, oricum”
altul: “nu e treaba mea.. e deasupra capetelor noastre.. eu am alte treburi”
(nota marginala despre cum turnatorii isi justifica comportamentul de abuz in proprii ochi.. fie victimizandu-se, incercand sa para o victima si mai mare decat victima, desi, totusi, realitatea este ca el are inca un serviciu.. angajatii ALIAT sunt cei in pericol sa nu mai aiba cu ce-si plati intretinerea si ratele datorita semnaturii domniei sale.. altadata ar fi facut-o pentru o promovare.. o excursie in rdg.. acum o face pentru diazepam. Sau superior-narcisic-dezinteresat.. pentru ca de fapt semnatura lui nu conteaza.. sau turnatorii care o fac pentru ca toata lumea o face.. si turnatorii pentru care a face rau este o convingere.. abuzatorii de profesie.. si echilibristica necesara pentru a reduce disonantele cognitive, prin care cel care face rau isi justifica raul in proprii ochi deghizandu-l in bine)
vineri apare doamna doctor rodica nastase la sediul aliat, insotita de unul din inginerii spitalului.. ne da o notificare prin care suntem anuntati sa parasim sediul in 7 (sapte) zile pe motiv ca beneficiarii ALIAT pun in pericol pacientii spitalului (nicio referire la incriminatele mele declaratii din presa). doamna doctor ma apostrofeaza ca nu am comunicat cu spitalul de cand au inceput evenimentele.. ii raspund ca de la debutul acestui proces stalinist, nimeni nu ne-a invitat sa ne spunem punctul de… nu mai apuc sa termin.. incepe o ploaie de injuraturi, tipete.. alte injuraturi si apelative la adresa mea.. pe care din respect pentru mine insumi nu le reproduc.. apuc sa mai spun “spuneti ca nu e stalinist, dar uitati cum tipati si incercati sa ne intimidati“.. alte tipete.. pleaca. totul se petrece de fata cu inginerul, pacientul care ramasese pe hol si inca 3 angajati ai ALIAT.
intre timp, am inceput sa primim scrisori de sprijin, pozitii oficiale de la Ministerul Sanatatii al Olandei si Ambasada Olandei la Bucuresti, United Nations Office on Drugs, Centrul National de Sanatate Mintala (CNSM), Agentia Nationala Antidrog, Romanian Harm Reduction Network care grupeaza mai multe ong-uri si altii.
orice s-ar intampla, ALIAT va supravietui.. pentru ca dupa 10 ani de activitate si peste 10 000 de beneficiari ai programelor noastre, nu o adresa ne defineste.. 40 de metri patrati si niste mobila, ci un spirit.. acelasi spirit care, in 2000 cand am deschis primul centru pentru consumatorii de heroina, ne-a ajutat sa trecem peste sicanele si amenintarile politiei.. acelasi spirit care ne-a determinat sa tinem 4 ani de zile in regim de voluntariat singurul centru de tratament psihologic si medical al dependentei de alcool din bucuresti.. dorinta de a ajuta niste oameni pe care nimeni nu doar ca nu-i ajuta, dar ar dori sa-i vada plecati.. dusi.. (morti?). sunt multi.. peste doua milioane.. si, gandindu-ne la ei, ne simtim puternici.
***
date:
ALIAT a semnat un contract de comodat cu spitalul Obregia care ii da dreptul sa foloseasca spatiul pe care il ocupa pana in 2014. Conform contractului, singura modalitate de anulare unilaterala a acestuia este forta majora (razboaie, calamitati, etc). Chiar si in acest caz, contractul stipuleaza un minim de 30 de zile preaviz.
***
Spitalul Obregia, firma de paza sau politia nu au remis niciodata, in 10 ani, vreo avertizare catre ALIAT privind existenta vreunui incident care sa implice beneficiarii programelor organizatiei.
***
In ultimii 10 ani de colaborare cu Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia”, ALIAT a realizat:
- cursuri de formare profesionala (peste 170 de ore) in adictii la care au participat gratuit peste 100 de medici specialisti, rezidenti, psihologi, asistenti sociali si medicali, multi dintre ei angajati ai Spitalului
- sprijin logistic si cu resurse umane oferit gratuit proiectului Twinning Light de elaborare a planului de actiune in reforma serviciilor de psihiatrie, in care Spitalul a fost partener
- elaborarea primelor ghiduri de tratament al dependentei de substante psihoactive si prima interventie manualizata in psihoterapia dependentei de alcool
- asistenta post-cura gratuita pentru mai mult de 200 de pacienti dependenti de alcool, majoritatea referiti de medici din Spital
- materiale informative (pliante, postere) pe tema abuzului si dependentei de alcool diseminate in sectiile Spitalului
- referirea dinspre centrul de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile catre sectiile de detoxifiere 16 si 17 ale Spitalului
***
Cu doar doi ani in urma, in cadrul manifestarilor prilejuite de implinirea a 85 de ani de la infiintarea Spitalului „Prof. Dr. Al. Obregia”, activitatea ALIAT si colaborarea cu Spitalul au fost elogiate de conducerea de atunci in declaratii publice, inclusiv
in presa.
***
Adevaratele probleme – afluxul urias de pacienti cu probleme legate de abuzul de droguri, inclusiv asa-zisele etnobotanice al caror consum se asociaza adesea cu simptome psihotice si violenta, lipsa cadrelor medicale cu pregatire de specialitate, insuficienta medicatiei, lipsa centrelor de tratament – raman in continuare nerezolvate.
***
Spitalul Obregia, cea mai mare si reprezentativa institutie psihiatrica din tara, continua sa fie condus de dna Monica Boer, medic orl-ist, a carei demisie a fost ceruta public, cu cateva luni in urma, de
16 medici psihiatri din spital, printre care Prof. Dr. Dan Prelipceanu, presedintele de onoare al ALIAT.
The post marti, la ora 9.. appeared first on Eugen Hriscu.